Progesteron Kaç Olursa Hamile Kalınır Progesteron hormonu hamilelik için oldukça öneme sahip bir hormondur. Progesteron hormonu kadın rahmini hamilelik için hazır hale getirir ve adet düzeninde de önemli payı vardır. Bu hormon hamilelik için rahim duvarını kalınlaştırıp, embriyonun rahim duvarına tutunmasını sağlar. Eksikliğinde rahim duvarı inceliğiyle ve düşüklerle karşılaşılır. Ayrıca Adet düzensizliğine yol açtığı için yumurtalama da sorunlar oluşur. Progesteron hormonu yumurtlama dönemlerinde normal dönemlere göre yüksek olmalıdır. Progesteron hakkında bilmeniz gerekenler şimdi yazımızın devamında…
Progesteron ne işe yarar?
- Adet döngülerinin düzenli olmasını sağlar
- Hamilelik boyunca büyüyen rahmin kasılmasını engeller
- Doğurganlığı kolaylaştırır.
- Gögüsleri süt üretmeye hazır duruma getirir.
- Hamilelik döneminde rahim astarının büyümesini ve gelişimini destekler
- Düşük yapma riskini kontrol altında tutmaya yarar.
Progesteron Kaç Olmalı
Hamile kalmak için progesteron kaç olmalı sorusuna net olarak, adetin ilk günü 0.2 ila 1-4 ng/ml arası olan progesteron yumurtalama döneminde ise 4 ila 25 ng/ml arası olmalıdır. Genel olarak 10 ng/mg çıkan progesteron doğurganlık için yeterli düzeydedir. Progesteron seviyenizi kan testi ile öğrenebilirsiniz. Progesteron düşüklüğü için ise progestan adı verilen ilaçlar destek olarak alınabilir. Bu ilaçlar kesinlikle doktor tavsiyesi ile alınmalıdır.
Daha ayrıntılı bir şekilde detay vermek gerekirse hamileliğin ilk üç aylık döneminde progesteron hormonu, 11,2-90 ng/ml, İkinci üç aylık döneminde yani 3-6 ay arasında 25,6-89,4 ng/ml, son üç aylık döneminde yani 6 -9 ay arasında 48-300 ng/ml olarak ölçülür. Menopoz döneminde ise bu seviyeler baya azalarak, 1 ng/ml’den daha düşük seviyelerde görülebilir.
Progesteron Düşüklüğünün Nedenleri
Progesteron hormonunun vücudunuz için yetersiz kalması ve kanda da uygun düzeylerde olmaması halinde rahim hamilelik için hazır duruma geçemez. Yumurtlama düzgün gerçekleşip, döllenme sağlanmış olsa bile, rahim duvarının ince kalması nedeniyle döllenmiş yumurta rahim duvarına tutunamaz.
Hamilelikte Düşük Neden Olur sizin için yararlı olabilir.
Progesteron Düşüklüğünün Belirtileri
- Adet düzensziliği
- Psikolojik olarak ani ruhsal değişikliklr
- Düşük yaşama riski
- Rahimde kanama durumu
- Hamilelikte kasılmalar ve leke gelme durumu
- Baş ağrısı
- Progesteron düşüklüğü östrojen hormonunun yükselmesine neden olur buda beraberinde cinsel isteksizlik, rahimde kist oluşumları ve kilo alımına kadar gidebilir.
Progesteron Nasıl Yükseltilir
Progesteron hormonunun yükselmesi için ilaç desteği şarttır. Progestan adı verilen ilaçlar bu hormonun salgılanması için gereklidir. Bunun yanında doğal olarak progesteronu almak mümkün olmamaktadır. Ancak progesteron salınımına yardımcı olması nedeniyle şu besinler alınabilir.
- Bektaşi üzümü,
- Ceviz,
- Fermente soya,
- Dereotu,
- Protein içeren besinler,
- C vitamini içeren besinler,
- E vitamini içeren besinler,
- Zerdeçal ve kekik gibi taze baharatlar,
- Lif içeriği yüksek yeşil yapraklı sebzeler.
Progesteron Yüksekliğinin Belirtileri
Progesteron hormonunun belirtilen düzeyin üzerinde olması durumu da vücutta kendini belli eder. Bu hormonun yüksekliği bazı hastalıklara da işaret edebilir. Ayrıca araştırılması gereken önemli konulardan biri olduğunu da söylemek gerekir. Genel olarak belirtileri sıralamak gerekirse;
- Mide Bulantıları
- Vücutta şişlik ve Ödem durumu
- Uyku problemleri
- Cinsel İsteksizlik
- Depresif hissetme durumu
- Baş dönmeleri ve baş ağrıları
- Göğüslerde hassasiyet ve bazen süt gelme durumu
Progesteronun Yan Etkileri
Progesteron hormonunun alımıyla vücutta bazı yan etkiler görülmektedir. Bunlar; vücutta şişme, adet düzensizlikleri, cilt sorunları, meme dokusunda rahatsızlık ve hassasiyet, mide rahatsızlıkları, kilo alımında artış, uyku hali ve yorgunluk. Progesteron hormonu alımı ayrıca meme ve kalp üzerinde ciddi sorulara da yol açabilir. Bundan dolayı bu hormon takviyesinin mutlaka doktor gözetiminde olması gerekir.
Facebook: Annelik Dünyası
Cevap bırakın
Yorumları Görüntüle