Erken Menopoz Nedir?
Erken menopozda Hamile Kalınır mı? Ülkemizde menopoz yaşı 47 – 48 yaş arasında başlıyor. Bu yaşlar menopoz için normal kabul edilir. Ancak bir kadının 35 yaş civarı adet kanamasının azalması ve kadınlık hormonunun düşmesi (Östrojen), erken menopoz için acil sinyallerdir.
Erken menopoz yanında birçok olumsuz etkiyi de beraberinde getirecektir. Bu dönemde yumurtalık sayısı ve kalitesi düşer . Buda beraberinde gebe kalma şansını çok yüksek derecede azaltır. Peki erken menopoza neler neden oluyor bir inceleyelim.
Erken Menopozun Nedenleri
- Birinci derecede akrabalarınızda erken menopoz görüldüyse. Bunlar anne, kız kardeş ve anneanneniz ise sizde de bu durumu yaşama olasılığı yüksek olabilir. Yani birinci neden olarak genetik faktörler diyebiliriz.
- Bağışıklık sisteminiz yumurtalıklara zarar verebilir. Bunun nedeni vücudun yumurtalıkları yabancı bir organ gibi kabul edip onu yok etme isteğidir. Buna Otoimmun hastalık denir. Bu hastalığın sonucuda erken menopoza yol açar. Çünkü zamanla yumurta rezervi azalarak tükenir.
- Yumurtalıklara zarar veren hastalıklar veya enfeksiyonlarda yumurtalık kaybına ve kalitesinin düşmesine neden olabilir. İlerleyen durumlarda yumurtalıkların alınmasını gerektiren durumlar da menopozun önemli nedenidir.
- Kemoterapi gören hastalarda da yumurtalıkların zarar görmesi mümkündür .
- Uyuşturucu madde, Alkol, sigara vb alışkanlıklar bunun yanı sıra beslenmeye dikkat etmemek ve stres te vücudu olumsuz etkiler ve erken menopozu tetikler.
- Frajil X Sendromu ve ya Turner Sendromu gibi genetik bozukluk yaşayan kadınlarda da erken yaşta menopoz ortaya çıkar
Erken Menopozun Belirtileri Nelerdir?
Erken menopoz aniden ortaya çıkan bir durum değildir. Kadının vücudundaki olası dışı değişiklikler ile başlar ve menopoza girme süreci uzun yıllar bile alabilir. Peki Erken Menopoz Belirtileri Nelerdir İnceleyelim
- Yaşın genç olmasına rağmen aniden oluşan adet düzensizlikleri ve adet kanamalarında azalma
- Aşırı terleme, ateş basması veya biranda üşüme
- Vajinal kuruluk ve cinsel ilişkide ağrı, sızı
- Psikolojik olarak değişim gösterme. Aşırı sinirlilik hali ve olumsuz davranış biçimleri
- Metabolizma da yavaşlık ve ani kilo alma
- Kemik ağrıları ve kemik erimesi riski
Erken Menopozda Hamile Kalınabilir mi?
Erken Menopoz başlangıcını farkettiğiniz anda tedaviye başlamak hamilelik için şansınızı arttıracaktır. Bunun için düzenli olarak jinekolojik muayene şarttır. Gerekli olan tedaviyi erken almak, erken menopoza girmeye başlayan vücudunuzu bir süre frenleyebilir. Bunun için hormon ilaçlarından yardım alınabilir. Adet kanamasının tamamen kesilmediği süreçlerde hamile kalma olasılığı mümkündür. Ancak erken menopoz teşhisi tamamen konmuş ise en yakın çözüm tüp bebek tedavisi olmaktadır. Tüp bebek tedavisi için geç kalmamak en önemli faktördür. Bunun İçin içinde bulunduğunuz durumu kabullenip zaman kaybetmeden tedaviye başlamalısınız.
Bunun yanı sıra diğer bir tedavi yöntemi yumurtalıkları dondurmaktır. Aile öykünüzde erken menopoz varsa ve daha ileri yaşlarda annelik düşünüyorsanız yumurtalık dondurma sizin için ideal olabilir. Ayrıca bir hastalıktan dolayı tedavi oluyorsanız ve bu tedavi yumurtalıklarınızı etkileyebilecek düzeydeyse, tedaviyi almadan önce de yumurtalık dondurma işlemini düşünebilirsiniz. Dondurulan yumurtalar 5 yıl saklanır ve 35 yaş altı kadınlardan daha verimli ve kaliteli yumurta toplanabilir.
Hamile Kalmanın Yolları Yazımızdan Faydalabilirsiniz.
Facebook Sayfamız : Annelik Dunyası
Cevap bırakın
Yorumları Görüntüle