Hamilelikte Düşük Neden Olur? Düşük, hamilelik sırasında en sık görülen sorunlardan biridir. Düşük, gebeliğin 20. haftadan (139 gün) önce sonlandırılmasıdır. 500 grama ulaşmayan fetüsleri atın. Kesin nedeni belirlenememiş olsa da, gebeliklerin %15-40’ının düşükle sonuçlandığı bilinmektedir. Bunun farkında olmayan anne adayları ağır adet kanaması yaşadıklarını düşünebilirler. Gebeliğin 20. haftasında 2 veya daha fazla düşük yaptıysanız buna tekrarlayan düşük denir.
Anne adayının yaşadığı rahatsızlık, yaşı (babanın yaşı da önemlidir), uzun süreli hastalıkların geçici olarak ortadan kalkması da düşükleri etkileyebilir. Doktorlar hamileliğin erken döneminde hafif egzersiz yapmanın herhangi bir zararı olduğunu düşünmezler, ancak anne adaylarının daha sonraki yaşamlarında yoğun egzersiz yapmaları risklidir.
Aynı zamanda, iyi bir cinsel yaşam son derece önemlidir. Kendini rahat hissetmesi ve yapmak istemediği hiçbir şeyi yapmaması gerekiyor. Özellikle hamileliğin erken dönemlerinde stres ve travmaya neden olabilecek herhangi bir durum yaşamaması ve hayatına huzur içinde devam etmesi hem kendisi hem de bebeği için çok önemlidir. Genetiğin düşük yapma üzerindeki etkisi yadsınamaz. Anormal kromozomal translokasyonlar ve kromozom sayı dizileme hatalarının oluşması etkili bir şekilde düşüğe neden olabilir.
Hamilelikte Düşük Belirtileri Nelerdir?
İlk faktör kesinlikle vajinal kanamadır. Kanama koyu veya açık olabilir. Bu fark edilirse en yakın doktora başvurulmalıdır. Normalde lekeler görülebilir, ancak bu embriyonik gelişim sırasında normaldir. Kasık ağrısı ve krampları uzun süre devam ederse düşük meydana gelebilir. Gebelik düşüklüğü kendi kendine gözlem yoluyla tespit edilir. Anne adayları tüm bunları dikkate almalı ve bir doktora başvurmalıdır.
Anne adaylarının kendilerine normalden daha fazla dikkat etmeleri gerekir. Anne adayının çevresindeki herkes anne adayına kendi sağlığı ve bebeğinin sağlığı için gerekli saygıyı göstermelidir.
Hamilelikte Görülen Düşüklerin Nedenleri?
Hamilelik sırasında düşüklerin nedenleri en çok merak edilen konulardandır. Anne adaylarının hamilelik sırasında bazı olumsuz etkiler yaşayabileceği bilinmektedir. Düşük, hamile kadınların karşılaştığı en önemli sağlık sorunlarından biri olabilir. Düşüklerin çeşitli nedenleri olsa da genetik faktörler düşüklerin en önde gelen nedenidir. Diğer düşük nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir;
- Bebeklerde Yapısal Bozukluklar,
- Endokrin (hormon-endokrin bilimi) nedenleri,
- Bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlar,
- Pıhtılaşma sistemi ile ilgili sorunlar,
- Rahim anormallikleri,
- Bebeğe zararlı maddelerin kazara yutulması,
Hamilelikte Düşük Oranları
Genel olarak, gebeliklerin yaklaşık %15’i düşükle sonuçlanır. Günler sonra meydana gelen erken düşükler dikkate alınırsa tüm gebelikler için düşük yapma oranı %20-25’lere çıkmaktadır. Art arda iki veya üç kez düşük yapmış kadınlar arasında tekrarlayan düşüklerden söz edilir ve böyle bir olayın toplumda meydana gelme olasılığı %1-2 civarındadır. Anne adayı “Böyle düşük yapmaya devam eder miyim?” diye sorar. Kaygıyı artırmaması ve olumlu düşünmesi çok önemlidir. Dolayısıyla bu süreçte düşük oranlarının önüne geçme konusunda psikolojik düşünce becerisi oldukça önemli bir süreci teşkil eder.
Hamilelikte Düşük Neden Olur?
Twitter Sayfamız: Annelik Dünyası
Cevap bırakın
Yorumları Görüntüle