Tüp Bebek Tedavi Süreci Çocuk sahibi olamayan çiftlerin çoğu, doğal olarak, mümkün olan en kısa sürede tedavi olmayı ummaktadır. Bu heyecanla bazı çiftler, çocuklarının neden olmadığını bilmeden hemen tüp bebek tedavisi isterler. Tüp bebek tedavisi genellikle çiftler için %100 gebelik sağlamanın bir yolu olarak kabul edilir. Bu tedavinin yeterince başarılı olması için, faktörlerin bir kombinasyonu kullanılmalıdır. Tüp bebek tedavisi bir dizi prosedürü içerir. Bu terapi süreci, çiftler terapi sırasında yaşadıkları için biraz streslidir. Tedavi nedeniyle daha önce yapılan girişimlere rağmen infertil olan çiftlerin bu tedavi için büyük umutları vardır. Tüp bebek Tedavisi 4 aşamadan oluşmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisi Ne Zaman Başlar?
Tüp Bebek Tedavisi olmayı planlayan çiftler için tedavi süreci adet kanamasının ikinci veya üçüncü gününde başlamaktadır. Ultrasonda yumurtalıklar ve rahim ile ilgili herhangi bir sorun bulunmazsa, bir kadının kan örneğinde FSH ve östrojen seviyeleri değerlendirilir. Tedavinin uygunluğu belirlenirken kadının yaşı, kısırlık nedeni, kan değerlerinin sonuçları ve yumurtalıkların kapasitesine göre en uygun tedaviyi seçin ve Tüp Bebek Tedavisi sırasında yumurta oluşturmak için hormon tedavisine başlayın. Bu dönemde kontrollü yumurtalık uyarımı altında düzenli aralıklarla ultrason ve kan hormon düzeyleri kontrol edilir.
Oosit Gelişimi: Yumurtaların gelişimine ve yumurtalıkların ilaca verdiği yanıta göre ilacın dozu ayarlanır. Belirli bir folikül boyutuna ulaşmak ve kandaki östrojen seviyeleri için belirli bir değere ulaşmak yumurta olgunlaşması hakkında bilgi verebilir. Bu aynı zamanda bölünmüş iğne ve yumurta toplama süresini de belirler. Bu süre yaklaşık 12-16 gün sürer. Ancak bazı hastalarda bu süreç değişebilmektedir. Yumurta toplama aşaması (OPU oosit ekstraksiyonu) ayırma iğnesi yapıldıktan 32-36 saat sonra başlar.
Sürecin İlerlemesi Nasıldır?
Tüp bebek tedavisi sırasında hastanın yumurta alımı sırasında ağrı yaşamaması için sedasyon altında ve transvajinal ultrason eşliğinde yapılır. Bu uygulamada folikülde sıvı toplanır, sıvı yumurta olup olmadığı kontrol edilir ve oradaki yumurtalar çıkarılır. İlk seferde foliküler sıvıda yumurta yoksa, folikülün içini özel bir sıvı ile yıkayın ve folikülde kalabilecek yumurtalara dokunmaya çalışın. Yumurta toplama aşaması yaklaşık 20-30 dakika sürer. Bu aşamada 10 mm’den büyük tüm foliküllerden foliküler sıvı toplayın. Ardından işlemi sonlandırın. Hastalar 1-2 saatlik takibin ardından evlerine gönderildi. Toplanan yumurtalardan olgunlaşmış yumurtalar seçilir ve döllenmeye hazır hale getirilir.
Döllenme Nasıl Yapılır?
MII oositleri adı verilen olgun ve fertil yumurtalar laboratuvarda seçilip döllenir ve yumurtanın toplandığı gün erkekten sperm alınır. Döllenme, yumurta ve spermin bir araya getirilmesiyle veya bazı çiftlerde döllenme şansını artırmak için mikroenjeksiyon ICSI intrasitoplazmik yöntemi ile spermin doğrudan yumurtaya enjekte edilmesiyle gerçekleştirilebilir. Yumurtanın spermi döllemesi yaklaşık 24 saat sürer. Döllenen yumurtalar özel bir ortama yerleştirilir ve transfere hazır olana kadar takip edilir. İyi gelişmiş ve kaliteli embriyolar seçilir ve anne adayının rahmine transfer edilir.
Tüp Bebek Cinsiyet Seçimi Nasıl Yapılır?
Twitter Sayfamız: Annelik Dünyası
Cevap bırakın
Yorumları Görüntüle